Bränner man mer kalorier i värmen?

Senast Uppdaterat:
Kategori: Bränn fett
Foto av författare
Skrivet av:Tomek

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

Värmen påverkar vår kropp på många sätt och kan påverka våra dagliga aktiviteter, inklusive vår träning. En av de vanliga frågorna som många har är om man bränner mer kalorier i värmen. I den här artikeln kommer jag att utforska förhållandet mellan värme och kaloriförbränning och ge dig insikter om hur du kan optimera din träning under varmare väderförhållanden.

Kort om kalorier

Kalorier är en enhet för energi och representerar den mängd energi som finns i mat och dryck. Vår kropp behöver kalorier för att utföra olika funktioner, inklusive att andas, röra på sig och hålla kroppstemperaturen stabil.

Hur förbränner man kalorier?

Kalorier förbränns när vi utför fysiska aktiviteter, som att gå, springa eller träna. Vår kropp använder energin från kalorierna för att driva dessa aktiviteter. Kaloriförbränningen kan variera beroende på olika faktorer, inklusive ålder, kön, vikt och metabolism.

Effekten av värme på kaloriförbränning

Ökar värmen kaloriförbränningen?

Det finns en vanlig missuppfattning att man bränner fler kalorier i värmen. Även om det är sant att värme kan påverka vår kropp och ämnesomsättning, är det inte nödvändigtvis så att vi bränner fler kalorier bara på grund av värmen. Kaloriförbränningen beror främst på den fysiska aktivitet vi utför.

Det finns så många missuppfattningar kring viktedgång att det är ett ämne för sig. En annan missuppfattning är t.ex cbd olja och viktminskning som inte heller går ihop.

Faktorer som påverkar kaloriförbränningen i värme

När man tränar i värmen finns det några faktorer som kan påverka kaloriförbränningen. En av dessa faktorer är att kroppen kan behöva arbeta hårdare för att hålla kroppstemperaturen stabil i varmare väderförhållanden.

Det kan leda till att du bränner något fler kalorier än vanligt. Men det är viktigt att komma ihåg att den exakta effekten varierar från person till person och beror på individuella faktorer som tidigare träningsnivå, vikt och kroppssammansättning.

Förbränner jag mer när jag svettas?

Att svettas i sig bränner inte direkt kalorier. Det är snarare en indikation på att kroppen arbetar för att reglera temperaturen. Däremot kan fysisk aktivitet som får dig att svettas hjälpa till att förbränna kalorier eftersom det kräver energi.

Det är dock viktigt att inte förlita sig enbart på att svettas som en indikator på kaloriförbränning. Så svaret är nej, du förbränner inte mer kalorier bara för att du svettas.

Justera din träning i värmen

Att träna i värme kan vara utmanande för kroppen, därför rekommenderar jag att du åtar vissa åtgärder för att anpassa din kropp till varmare väderförhållanden.

Träning i varmt väder

Om du vill träna i värmen bör du överväga att anpassa din träning för att undvika överhettning och uttorkning. Här är några tips:

  1. Träna tidigt på morgonen eller senare på kvällen när temperaturen är lägre.
  2. Välj skuggiga eller svalare träningsområden om möjligt.
  3. Minska intensiteten och varaktigheten på träningen för att undvika överansträngning.
  4. Drick ordentligt med vatten
  5. Bär lämpliga kläder
  6. Använd solskydd

Sammanfattning

Om ditt mål är enbart att gå ner i vikt eller förbränna fett så gör värme och sol inte någon vidare skillnad på vägen dessvärre, även fast det KAN göra en minimal effekt. Bara för att du svettas innebär det inte att du bränner kallorier. Däremot har sol och värme andra egenskaper som är bra för kroppen.

Om du vill gå ner i vikt så har vi massa andra tips till dig om hur du kan göra det på ett effektivt sätt: