Bli av med ölmage – Effektiva metoder som får bort bukfett

Senast Uppdaterat:
Kategori: Bränn fett
Foto av författare
Skrivet av:Tomek

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

Att ha ölmage (eller putmage som det också kallas) kan vara frustrerande. Den extra bukfettet som samlas runt magen kan inte bara påverka utseendet utan också hälsan. Men oroa dig inte! Vi kommer att gå igenom hur du blir av med ölmagen och hur du upp slankar till dig runt midjan. Om du söker efter en större guide till hur du slankar ner magpartiet kan du spana in vår artikel om att just bli av med bukfett.

Du kommer även få reda på vad som bidrar till ölmage och andra grymma fördelar med att bli av med den!

Vad är en ölmage?

En ölmage, också känt som en ”gubbmage” eller ”bierbauch” på tyska, är en term som används för att beskriva överflödigt bukfett som ansamlas runt magen hos många människor.

Den får sitt namn eftersom den ofta är förknippad med en ohälsosam livsstil som inkluderar överdriven alkoholkonsumtion och dålig kosthållning.

Varför får man en ölmage?

Det finns flera faktorer som kan bidra till bildandet av en ölmage, eller att du har ett överskott av underhudsfett i förhållning till muskelmassan. Här är några av de vanligaste orsakerna:

 • Överdriven alkoholkonsumtion: Alkohol innehåller många kalorier och kan leda till viktökning, särskilt runt magen.
 • Ohälsosam kost: Att äta för mycket bearbetade livsmedel, fet mat och socker kan bidra till fettansamling i magområdet.
 • Stillasittande livsstil: Bristen på fysisk aktivitet kan göra det svårt för kroppen att förbränna fett och leda till viktökning.
 • Genetik: Vissa människor kan vara genetiskt predisponerade för att lagra mer fett runt magen än andra.

Hälsorisker med en ölmage

Att ha en ölmage kan ha negativa konsekvenser för din hälsa. Här är några av de vanligaste hälsoriskerna förknippade med bukfetma:

 • Ökad risk för hjärtsjukdomar: Ölmage kan vara ett tecken på bukfetma, vilket är starkt kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Diabetes typ 2: Bukfetma är en riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes.
 • Högt blodtryck: Överflödigt bukfett kan leda till högt blodtryck och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
 • Sömnproblem: Ölmage kan påverka sömnen negativt och öka risken för sömnapné och andra sömnrelaterade problem.

Hur man blir av med en ölmage

Nu när vi har förstått vad en ölmage är och varför den kan vara skadlig, låt oss titta på några effektiva sätt att bli av med den.

Vi kommer att presentera samtliga variablar som bidrar till att du på ett bra sätt kan bli av med ölmagen, och du kommer säkert att hitta punkter som du kanske redan känner igen. Metodiken är egentligen väldigt lik den vi brukat oss av vid gäddhäng.

Men faktum är att det inte finns någon magisk teknik för detta. Att bli av med bukfettet är inte raketforskning utan bygger på dessa enkla principer:

 • Kost & motion
 • Magövningar
 • Undvik alkohol
 • Bättre sömn
 • Stresshantering
Träna bort ölmagen!
Träna bort ölmagen!

Rätt kost och motion

En sund kost och regelbunden motion är den sanna nyckeln till att bli av med ölmagen. Här är några tips:

 • Ät en balanserad kost: Inkludera färska frukter, grönsaker, fullkorn och magert protein i din kost. Undvik bearbetade livsmedel och sötsaker. Kontrollera eller bli av med ditt sötsug.
 • Undvik kaloritäta drycker: Minska eller undvik helt konsumtionen av alkohol, läsk och andra sockerrika drycker.
 • Träna regelbundet: Börja med enkla aktiviteter som promenader eller cykling och gradvis öka intensiteten och varaktigheten på träningen. Gör det som du tycker är roligt och som du kan tänka dig utföra 4-5 gånger i veckan.

Magövningar för att minska ölmagen

Förutom konditionsträning kan specifika magövningar hjälpa till att stärka magmusklerna och minska fettansamlingen runt midjan. Minns du att vi skrev tidigare att ölmage uppstår av att du har för mycket underhudsfett kontra din muskelmassa? Här är några övningar som kommer öka din muskelmassa:

 • Plankan: Ligga med ansiktet nedåt, stödja dig på armbågarna och tårna och håll kroppen rak i en planka i 30 sekunder eller mer.
 • Russian twist: Sitt på golvet med böjda knän, luta dig tillbaka något och rotera torso åt sidan, vidrör golvet med händerna.
 • Mountain climbers: Stå i plankposition och dra ett knä i taget fram mot bröstet genom att alternera benen.

Undvik alkohol och ohälsosam mat

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att bli av med ölmagen är att minska eller undvika alkohol och ohälsosam mat. Alkohol innehåller mycket kalorier och kan leda till viktökning, särskilt runt magen.

Försök att begränsa alkoholkonsumtionen och välj hälsosamma alternativ istället. Undvik också fet mat, snabbmat och livsmedel med hög sockerhalt.

Vikten av att få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att hålla kroppens hormoner i balans och främja viktminskning.

Jag vet att jag ofta i mina artiklar tjatar om vikten av bra sömn, men hear me out! Forskning har visat att brist på sömn kan påverka aptitreglerande hormoner och leda till ökad hunger och överätning. Sträva efter att få 7-9 timmars sömn varje natt för att hjälpa till att minska bukfettet.

Stresshantering och avslappningstekniker

Stress kan påverka vikt och bukfetma negativt. När vi är stressade producerar kroppen mer av stresshormonet kortisol, vilket kan öka aptiten och leda till överätning.

Det är viktigt att hantera stress på hälsosamma sätt. Prova avslappningstekniker som meditation, djupandning eller yoga för att minska stressnivån och främja viktminskning.

Var tålmodig och håll dig motiverad

Att bli av med ölmage tar tid och ansträngning. Var tålmodig och håll dig motiverad även om resultaten inte är omedelbara. Ställ realistiska mål och fira små framsteg längs vägen. Att uppnå en hälsosammare midja kräver uthållighet och engagemang.

Ölmage och hälsa

Att minska eller bli av med ölmagen är inte bara en estetisk förbättring utan också en viktig hälsoåtgärd.

Ölmage är ofta förknippad med bukfetma, vilket kan öka risken för olika hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Genom att ta itu med ölmagen kan du förbättra din hälsa och minska risken för dessa sjukdomar.

9. Fördelarna med att bli av med ölmage

Bli av med ölmagen har flera fördelar för både din fysiska och mentala hälsa. Här är några av dem:

 • Förbättrad självförtroende och självkänsla: Att ha en trimmad midja kan öka självförtroendet och förbättra självbilden.
 • Minskad risk för hälsoproblem: Genom att minska bukfettet kan du minska risken för hjärtsjukdomar, diabetes och högt blodtryck.
 • Ökad energi och rörlighet: Att bli av med ölmagen kan förbättra din energinivå och göra det lättare att utföra fysiska aktiviteter. Det blir roligare för både dig och din partner!
 • Bättre sömnkvalitet: En hälsosam vikt och midja kan bidra till bättre sömnkvalitet och mer vila.

Slutsats

Att bli av med ölmage är inte omöjligt. Genom att ändra din livsstil, inkludera regelbunden motion, äta en balanserad kost och hantera stress kan du minska bukfettet och uppnå en hälsosammare midja. Kom ihåg att vara tålmodig och hålla dig motiverad under resan mot en trimmadare midja och bättre hälsa.

Minska ditt underhudsfett och öka din muskelmassa så kommer resultaten ska du se! Jag kommer att inkludera ett par artiklar här nedan som du kan finna lärorika, både för att föbränna fett samt bygga mer muskler.