Går man ner i vikt av att bada kallt vatten?

Publicerat
Kategori: Gå ner i vikt
Foto av författare
Skrivet av:Tomek

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

På senare år har det blivit trendigt med kallbad. Många upplever att det har många fördelar. Forskning stödjer nu också det som många vinterbadare anat i åratal – det är för det mesta hälsosamt med ett kalldopp. Men går man verkligen ner i vikt av att bada i kallt vatten?

Ett kallbad har också de positiva effekterna på kroppen att dopaminet ökar, vilket leder till att må bra.

Kallbad – bra eller dåligt enligt forskningen?

Kalla bad har många positiva effekter, främst enligt Norska forskare. Bland annat ökas ämnesomsättningen när man badar kallt. En högre ämnesomsättning gör att kroppen bränner fler kalorier snabbare. Dessutom ökar dopaminet vilket får många att både hålla humöret uppe och också gör att man känner mindre trötthet och stress.

För den som vill hitta fler sätt att tappa vikt är det alltså ett hett tips att ta ett vinterbad. När du badar i kallt vatten förbränner du mer kalorier genom att din kropp går in i ett tillstånd där den värmer upp sig. Både detta och fler faktorer borde få dig att du ska överväga om det inte är värt lite mer kyla i tillvaron.

Brunt fett aktiverades av kyla

Länge visste vi inte vad ett kallbad bidrar till vad kroppen behöver. Nya studier på människor som ägnar sig åt vinterbad visar det så kallade bruna fettet aktiveras i syfte att bränna värme, något som kroppen gör genom att använda det vita fettet som extra bränsle. Detta innebär att kalla bad kan öka din fettförbränning.

Det bruna fettet är bra för kroppen

Det bruna fettet reglerar kroppstemperaturen. Att ha mycket brunt fett är bra för kroppen då det får oss att bränna kalorier snabbare och dessutom hjälper till att hålla oss varma. Perfekt för den som har ett långisktigt mål med sin fettförbränning. Om du däremot försöker gå ner i vikt på en månad så finns det bättre alternativ.

Dessutom säger studierna att denna form av fett, som alltså aktiveras av kallt vatten, har positiv inverkan på blodsockret och blodfetternas fettnivåer.

Vilka andra hälsoeffekter kan man uppleva av kallbad?

Hälsoeffekterna med att bada sträcker sig bortom att bara ha positiv inverkan på kroppens fettstrukturer. Adrenalinet stiger, vilket för en del brukar innebära en känsla av att självförtroendet och orken ökar.

  • Ett kallbad har också de positiva effekterna på kroppen att dopaminet ökar, vilket leder till att må bra.

Mer fördelar finns i form av att ett kallbad ger lägre och bättre blodtryck och bidrar till att öka blodcirkulationen. Forskningen säger även att produktionen av endorfiner påverkas positivt av det kalla vattnet.

Kallbadets inverkan på hjärtat är vanligtvis bra, men betyder att det för dig som har hjärtbekymmer alltid är vettigt om du går till läkaren innan du bestämmer dig för att börja med kallbad, eller öka ditt antal bad mer om det är någonting du redan ägnar dig åt.

En kombination av bra kost, kallbad och förbrännande hemmaträning kan alltså göra dig gott om du vill tappa vikt på sikt!