Gå ner i vikt efter antideppresiva

Senast Uppdaterat:
Kategori: Gå ner i vikt
Foto av författare
Skrivet av:Tomek

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

Bevisat: Läkemedel kan leda till viktuppgång

En sammanfattning av 257 olika studier som genomfördes på drygt 85 000 personer visar en stark koppling mellan antidepressiva läkemedel och viktökning. Vissa medel, så som gabapentin, innebar i genomsnitt en ökning med hela 2,2 kilo på bara sex veckor.

Andra läkemedel, exempelvis sertralin, resulterar inte alltid i viktökning, utan det finns flera fall där individen i studien faktiskt gick ner några kilon.

Studien visade att det finns ett flertal sorters mediciner som ofta resulterade i högre vikt, medan ett fåtal mediciner faktiskt istället resulterade i viktnedgång.

Börja alltid med att prata med din läkare

Oavsett om du ätit mediciner mot depression i många år eller just inlett din behandling, så bör du alltid prata med din läkare om du vill förändra din medicinering. Du ska till exempel inte öka eller sänka dosen eller byta medel utan att först ha konsulterat din läkare.

Starkt ökad aptit?

Vid depression är det vanligt att aptiten är hämmad. Om kroppen reagerar positivt på behandlingen ökar ofta matlusten vilket kan innebära att du går upp i vikt.

I vissa fall, som med till exempel sertralin, är det vanligt att aptiten först hämmas än mer för att sen öka mer och mer. Ingen medicin är den andra lik och effekterna är också ofta olika från individ till individ.

Ditt välmående går först

Även om det kanske är jobbigt med övervikt så bör inte din viktökning avgöra om du behöver äta till exempel sertralin eller annan medicin.

De flesta som tar mediciner mot sin nedstämdhet gör ju detta av en anledning, och behandlingen bör bara avbrytas på läkarens inrådan. Det är alltså inte bra att sluta bara för att du började gå upp i vikt. Du ska även inte använda dig utav gå ner i vikt tabletter eller bantningspiller, gör det i din takt!

Våra tips när du ska gå ner i vikt efter antidepressiva

Tänk på vad du äter

  • Att äta sund och hälsosam mat är inte bara vapen i kampen mot övervikt, utan förbättrar också ditt allmänna mående.

Börja motionera dagligen

  • Samma sak kan sägas om att motionera. Inte bara hjälper det dig att bränna kalorier, utan det har därtill positiv effekt även på den psykiska hälsan. Här kan du läsa mer om att gå ner i vikt med hjälp av träning.

Wellness och meditation är bra för kropp och själ

Utmaning: Ingen alkohol eller sötsaker på två veckor

  • Många medel mot depression, till exempel sertralin, bör inte kombineras med alkohol. När du sen avslutat din behandling kan det vara en ganska smart idé att fortsätta hålla dig borta från alkoholen, eftersom alkohol innehåller en hel del kalorier som du klarar dig bättre utan.

Byt ut läsk/juice mot vatten

  • Läsk och juice är riktiga sockerfällor, som du kanske vet. Vatten däremot går alltid utmärkt att dricka. Vill du piffa upp dryckesupplevelsen lite så kan du pressa citron i vattnet.

Gör inte allt på en gång

  • Det är viktigt att du tar det lugnt efter att ha slutat med antidepressiva. Om du går på sertralin eller annat medel i många år så finns det goda skäl att lyssna på kroppen. En viktökning är inte värst av allt som händer.

Sammanfattning

Det är tufft nog att vara deprimerad och behöva behandla sjukdomen med ett exempelvis sertralin. Att sen dessutom behöva handskas med de extrakilon som ibland tillkommer vid depressionsbehandling förbättrar inte situationen.

Det är dock i allra högsta grad att möjligt att genom sund kost och fysisk aktivitet återfå normalvikten och till och med gå ner i vikt snabbt. Låt bara inte den strävan komma före din mentala hälsa.

Föregående artikel: Gå ner i vikt hemma