Gå ner i vikt gravid

Senast Uppdaterat:
Kategori: Gå ner i vikt
Foto av författare
Skrivet av:Mimmi

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

Är det möjligt att gå ner i vikt under graviditeten?

Medan man inte ska banta under tiden man är gravid så har det hänt att överviktiga kvinnor gått ner i vikt under graviditeten genom att de bytt till en sundare kost och slutat dricka alkohol.

För de allra flesta är det dock svårt att gå ner i vikt under graviditeten och det är heller ingenting att eftersträva. Däremot kan det vara bra att försöka undvika att vikten skenar iväg alltför mycket, vilket ibland kan hända när en kvinna är gravid. Även om viktuppgången är svår att undvika så går det att undvika den nivå av viktökning som kan vara dåligt för ens hälsa.

Det bästa är dock att gå ner i vikt redan medan man planerar att skaffa barn för att ge sig själv bättre marginaler. En del vet dock inte att de kommer att bli gravida innan de faktiskt blir det, men även hos dessa finns det metoder som hjälper att begränsa antalet kilon de går upp. Du ska däremot inte försöka gå ner i vikt snabbt medan du är gravid!

Vår rekommendation för motion och kost under graviditeten

Det är nyttigt att hålla igång under graviditeten. Gravida kvinnor bör ägna sig åt lätt motion minst ett par timmar varje vecka och försöka röra på sig varje dag. En så enkel sak som att stå upp istället för att sitta ner under korta perioder sägs enligt forskningen vara positiv.

För att behålla en hyfsad vikt under graviditeten och undvika att bli överviktig är det viktigt att undvika att bli stillasittande. Varje gång det rapporteras att en forskare gjort en studie i frågan så visar det sig att det är bra för barnet att kvinnan håller igång under graviditeten. Bland annat minskar det risken för graviditetsdiabetes.

Vad gäller kosten blir det extra viktigt under graviditeten att få i sig alla näringsämnen man behöver. Eftersom att kvinnan inte längre endast behöver näring själv utan också till barnet så finns det ett behov av mer mineraler och vitaminer, även om själva intaget av kalorier inte nödvändigtvis behöver öka.

Inte enbart hur mycket men även vad man äter blir mer viktigt under graviditeten. Det är nyttigt att äta mycket frukt, fullkorn, fisk och grönsaker.

Många kvinnor som blir gravida får ofta rådet att byta till en mer hälsosam kost än vad de haft fram tills dess, vilket gör att de faktiskt går ner i vikt under graviditeten utan att för den delen få i sig mindre näring än förut.

Hur man går ner i vikt under graviditeten utan att påverka barnet

Det är fullt möjligt att gå ner i vikt under graviditeten genom att äta bättre än innan. Om man är överviktig och under graviditeten lägger om sin kost så att fokus ligger på innehåll istället för mängd så är det lätt att gå ner i vikt trots att man är gravid.

Framför allt är det överviktiga kvinnor som tenderar att gå ner i vikt under sin graviditet. Ju större mängd extra kilon, desto mer vikt kan du tappa utan någon risk. För en normalviktiga kvinna är det i de flesta fall så att en dietist föreslår att man undviker att gå ner i vikt under graviditeten. Som vanligt är det olika från kvinna till kvinna då vi alla har olika förutsättningar.

Fetma kan vara en riskfaktor vid graviditet

  • Fetma och övervikt ökar risken för komplikationer och sjukdomar under graviditeten. Det kan dessutom innebära risker för barnet före och efter förlossning.

Planerar du att bli gravid kan det alltså vara en smart idé att gå ner i vikt redan innan graviditeten. För en lätt överviktig kvinna är riskerna för barnet små, men fetma kan öka riskerna bland annat för mycket för tidig födsel, vilket är tre gånger som vanligt bland kraftigt kvinnor som lider av fetma.

Det bästa är alltså att man går ner i vikt innan man blir gravid. Är du överviktig och ändå väntar barn finns det dock ändå flera sätt att ställa om din livsstil till det bättre för att minska riskerna för problem. Att äta rätt är inte endast bra för vikten, utan också för ditt barn.

Kraftig övervikt kan medföra en rad risker

Att vara gravid och kraftigt överviktig kan inte bara öka riskerna för för tidig födsel. Det ökar dessutom riskerna för blodtryckssjukdomar, havandeskapsförgiftning och andra negativa tillstånd som kan påverka gravida kvinnors hälsa.

Är du orolig finns råd att få från dietister som kan ge dig hjälp med information om vad du ska äta medan barnet växer i din mage. Man kan dessutom få gott om tips att få både i form av internet, böcker och att vara i kontakt med vården.

Viktuppgång under graviditeten är helt naturlig

Att ha ett barn i magen kommer dock i de allra flesta fall göra att du går upp i vikt. Detta är av logiska anledningar helt naturligt och ingenting du bör göra någonting åt eller påverka.

Därför bör du inte tänka att du vill gå ner i vikt under graviditeten, utan se det som en bonus som tillkommer därför att du har valt att du vill leva sundare.

Hur mycket man går upp i vikt under graviditeten varierar en hel del. En del kvinnor går upp 10 kilo, andra upp emot 20. För den som redan är överviktig är det dock bra att hålla viktuppgången under tio kilo, eftersom att en positiv förändring i vad man äter bör göra att viktökningen blir mindre.

Så ska du tänka som överviktig gravid

Gravida bör inte träna hårt och det är heller ingen klok idé att prova någon komplicerad bantningsmetod när du är gravid. Däremot kan och bör du naturligtvis ändå motionera och äta sunt.

Vill du förbättra din hälsa medan du är gravid så ska du motionera mer och äta bättre, istället för att äta mindre överlag. Äter du samma mängd grönsaker som du tidigare åt skräpmat så blir resultatet på flera plan, till exempel påverkas både vikten och hälsan positivt.

Tänk dig att situationen med att du är gravid kan hjälpa till som lite ytterligare motivation att byta till en sund livsstil som du kan behålla efter graviditeten.

Barnet går först

Gravida kvinnor ska alltså inte ägna sig åt hård träning eller komplicerad bantning. Du ska inte minska mängden mat och energi du får i dig endast på grund av att du riskerar att gå upp i vikt. ’

Det är helt naturligt att gå upp många kilon under graviditeten och det är någonting man därför måste acceptera. Det går inte att fundera på att hålla sig smal under processen. Barnet kommer alltid först.

Jag har gått upp i vikt under graviditeten – vad gör jag nu?

Gratulera dig själv till att du väntar barn!

Det allra vanligaste är att man går upp i vikt under graviditeten. Det är ingenting du behöver oroa dig för eller fundera på. Det enda som kan vara lite värt att ha i åtanke är som sagt att du försöka äta så näringsrik mat som möjligt, med mycket vitaminer och mineraler.

Ofta är det under mitten av graviditeten som kvinnor går upp som mest i vikt. Då är det vanligt att gå upp cirka två kilo i månaden, medan det är vanligt att gå upp lite mindre under första och sista delen av graviditeten.