Hur mycket går man ner om man slutar dricka alkohol?

Senast Uppdaterat:
Kategori: Gå ner i vikt
Foto av författare
Skrivet av:Mimmi

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

De flesta är medvetna om att alkohol är en stor kaloribov och att det inte är bra för hälsan att förtära alkohol. Men hur mycket kan du gå ner i vikt om du slutar dricka alkohol helt och hållet? Just den frågan kommer vi att besvara i denna artikel, samt gräva oss djupare in i vad för andra effekter det får på din hälsa. Häng med!

Om ett glas eller två blir till fem eller sex så finns risken att en hel veckas träning och diet blir tillintetgjord

Vad händer när man slutar dricka alkohol?

Att inte dricka alkohol ger stora mängder positiva effekter. Det centrala nervsystemet fungerar bättre vilket gör hjärnan mer effektiv. Kroppen, både i form av levern och dess allmänna tillstånd, mår bättre.

Dessutom är det inte ovanligt att man också går ner i vikt snabbt när man inte längre dricker alkohol – trots att man kanske inte gjort några livsstilsförändringar alls i övrigt. En annan fördel för ens hälsa är att risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar blir mindre när man väljer att avstå från alkohol.

Alkohol är fullt med kalorier

I ett gram alkohol finns ungefär 7 kcal, vilket är samma mängd som i fett. Detta gör att kroppen under en blöt fredagskväll kan få i sig väldigt många kalorier. Ett glas eller två får kanske inga större konsekvenser, men om ett glas eller två blir till fem eller sex så finns risken att en hel veckas träning och diet blir tillintetgjord.

Hur mycket alkohol är ok?

Hur mycket alkohol som är okej beror på din ambitionsnivå och hur många kalorier du vill undvika att få i dig. Högre alkoholkonsumtion innebär fler kalorier vilket i sin tur får dig att behöva leva mer disciplinerat i övrigt om du ska få mindre hull på magen.

Det har inga negativa effekter att avstå helt från alkohol. Personer som känner att alkoholen fyller en viktig funktion i deras liv kan dock resonera som så att både levern och vikten blir glad bara man minskar mängden.

Så många kalorier innehåller alkoholen du dricker

Överlag säger man att hög alkoholhalt innebär en hög mängd kalorier. Ett glas öl eller vin är alltså bättre än ett glas starksprit.

  • Vin: 60-90 kcal per deciliter.
  • Öl: 40-110 kcal per deciliter.
  • Cider: 30-60 kcal per deciliter
  • Vodka och brännvin: 160-280 kcal per deciliter
  • Whisky 220-340 kcal per deciliter.
  • Rom: 200-270 kcal per deciliter.

Andra fördelar med att sluta dricka alkohol

Din psykiska hälsa förbättras

För många personer påverkar alkohol faktiskt hjärnan minst lika mycket som kroppen. På bara några dagar går det att märka skillnad i hur snabb och klar hjärnan känns. En vit månad utan alkohol gör ofta att man känner sig som en ny människa efteråt, inte bara på ett fysiskt plan utan även på ett psykiskt.

Bättre sömn

Sömn och alkohol är ingen bra kombination. Att somna brukar visserligen inte vara något problem, men själva effektiviteten i sömnen minskar och kan störa den återhämtning kropp och hjärna behöver under sömntimmarna.

Bra för blodtrycket

All forskning säger att alkohol har en komplex och oftast inte positiv effekt på blodtrycket, även om vissa indikationer säger att ett glas vin då och då kan vara nyttigt.

Därför bör du också testa en vit månad

Genom en vit månad får många personer ett nytt perspektiv på sin alkoholkonsumtion och hur denna påverkar kroppen på olika sätt. Att avstå från alkohol en månad är ofta tillräckligt för att se att det händer en rad positiva effekter. Alkohol gör att vi ökar i vikt, att levern tar stryk och det är lätt hänt att få problem med magen och resten av kroppen.

Att under en månad skippa någonting som i grund och botten inte är bra brukar ha den effekten att tillvaron överlag förbättras. Efter en vit månad är det inte ovanligt att notera att man lyckats gå ner i vikt, att man känner sig mer pigg och att andra delar av ens psykiska och fysiska hälsotillstånd förbättras.

En mer hälsosam vikt

Alkohol sätter sig gärna på magen eftersom att levern har svårt med att bryta ner det på ett effektivt sätt.

Detta är lika ohälsosamt som osnyggt och kommer ofta i sinom tid att resultera i värre hälsoproblem och att din vikt ökar än mer. Bättre att dricka mindre alkohol nu och gå ner i vikt än att behöva brottas med de värre problem man lätt får i framtiden.

Få hjälp med att sluta dricka alkohol

Alkohol innehåller beroendeframkallande ämnen och lika lätt som det kan vara att tänka att det är läge att sluta, lika svårt kan det faktiskt vara i verkligheten.

Lyckligtvis får tusen och åter tusen människor hjälp med detta, vilket leder till att chanserna är bättre att lyckas. Det finns ett antal grupper och organisationer som med glädje kommer ge dig den hjälp du behöver.

Sammanfattning: Så mycket kan du gå ner bara genom att sluta dricka alkohol

Hur mycket du kan gå ner genom att låta bli att dricka alkohol beror dels på dina personliga förutsättningar och dessutom på den mängd du vanligtvis dricker.

Vad man generellt kan säga är att det är vanligt att underskatta alkoholens inflytande på ens vikt, vilket innebär att det ofta får överraskande stor effekt att sluta. Ett tips är att prova en månad, och testa hur det känns. Mina klienter har lyckats tappa så mycket som 4 kilo mer, bara genom att helt ta bort alkoholen i en månad.

Annat innehåll som kan vara intressant för dig: