Gå ner i vikt tabletter

Senast Uppdaterat:
Kategori: Gå ner i vikt
Foto av författare
Skrivet av:Tomek

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

Tyvärr finns det inga magiska tabletter som på egen hand får en att gå ner i vikt. Däremot finns det olika typer av medel som kan göra det lättare att gå ner i vikt om man kombinerar dem med att äta och träna rätt. I denna artikel listar vi tabletter som hjälper dig att gå ner i vikt, som vi själva testat genom åren.

Vi samlar även produktrecensioner och kund feedback för att se till så du får tillgång till de absolut bästa produkterna på marknaden!

Vilka tabletter hjälper en att gå ner i vikt?

Fettförbrännare

Fettförbrännare finns i olika varianter. Det kan ibland vara svårt att välja rätt eftersom att inte alla har exakt samma egenskaper. Genom att läsa på och göra rätt val finns det dock stor chans att fettförbrännare kan ha en väldigt bra effekt på din viktminskning.

Att fettförbrännare fungerar är väletablerat. Dessa använder jag regelbundet när jag ska deffa innan sommaren. Vissa fettförbrännare innehåller till exempel ämnen som höjer temperaturen i kroppen, vilket har en väldokumenterat positiv effekt på förbränningen av fett och hjälper en på så vis att gå ner i vikt.

Ofta innehåller fettförbrännare också aptitdämpande ämnen vilket både kan hjälpa när man försöker följa en tuff diet eller försöker begränsa intaget av antal kalorier per dag genom att äta en sund och kalorifattig kost.

Fettförbrännare är kanske den mest mångsidiga varianten av viktnedgångstabletter på marknaden. De fyller flera funktioner och är till hjälp både när du försöker gå ner i vikt genom motion och när du försöker hålla dig till en viss diet.

Vikt kontroll tabletter

Det finns även andra sorters medel som kan hjälpa dig kontrollera din vikt. Exempel kan vara fettbindande piller som ofta innehåller vitamin A, D och E som alla fungerar på ett fettlösande sätt. Likt andra medel ska dessa, för att leda till viktminskning, kombineras genom en bra diet och rikligt med motion.

Ett exempel på läkemedel för viktkontroll är Saxenda, som inte finns i pillerform utan istället injiceras. Saxenda är receptbelagt och går bara att få tag i vid kraftig övervikt eller fetma, men dess effekt – en tredjedel förlorar tio procent av sin kroppsvikt inom ett år – vittnar om att denna form av medel (receptbelagda eller ej) har en positiv inverkan om det kombineras med en förändring i livsstilen.

Måltidsersättning

På bara några decennier har utbudet av måltidsersättning mångdubblats. I dag finns det någonting för alla smaker, syften och preferenser.

Måltidsersättning hjälper dig att att gå ner i vikt genom att erbjuda alla nödvändiga nyttigheter i ett mer kalorisnålt format. Oftast kommer denna måltidsersättning i form av pulver som blandas med vatten, eller i flytande form.

Syftet är att bli mätt, få i dig det du verkligen behöver och dessutom ge dig energi nog att kunna ta dig genom dagen.

Aptitdämpande tabletter

Hos många människor är hög aptit en orsak till det är svårt att hålla vikten. Att ständigt känna hunger och sötsug gör det svårt att hålla sig till en särskild diet. Enkelt sagt så betyder ökad hunger också vanligtvis att man äter en del man inte borde eller måste, vilket gör det svårt att gå ner i vikt utan träning.

Det går dock att få bukt på problemet med hjälp av att köpa en aptitdämpande tablett, givetvis tillsammans med en ökad nivå av disciplin – ibland får man acceptera att man är lite hungrig och att det går bra ändå eftersom att hunger i sig inte är farligt.

Vätskedrivande tabletter

I kroppen finns det, framför allt hos överviktiga, mycket onödig vätska som man inte har någon nytta av. Att bli av med denna onödiga extra vätska är ett snabbt och enkelt sätt att gå ner i vikt, särskilt under den inledande fasen av ens viktminskning.

Kroppen samlar ibland på sig onödiga mängder vatten som ett resultat av en bristfällig kost och att bli av med detta vatten kan leda till en snabb viktminskning. På längre sikt är dock vätskedrivande medel mindre effektivt än många av alternativen.

Olagliga tabletter

Olagliga bantningspiller är ofta olagliga på grund av att de antingen helt enkelt inte fungerar, eller också har negativa hälsoeffekter. Med det utbud av lagliga och godkända bantningshjälpmedel som finns i dag, finns det ingen anledning att söka sig till olagliga sätt att lyckas med sin viktminskning.

Vi rekommenderar inte att du köper illegala bantningsmedel. Inte bara kommer de ofta med olika typer av nackdelar, utan det är också så att de oftast inte är lika bra som de etablerade och lagliga varianterna.

Receptbelagda läkemedel

I fall av extrem övervikt eller fetma behöver vissa få professionell behandling med hjälp av receptbelagda läkemedel.

En av de mest vanliga varianterna är Xenical. Detta läkemedel är en mer avancerad form av fettförbrännare som verkar i ditt matsmältningssystem och blockerar ungefär en tredjedel av allt fett från att tas upp i din lever. Tillsammans med en kalorifattig diet hjälper det patienten att gå ner i vikt snabbare. Xenical bidrar dock inte till att minska hungern.

Fördelen med att få läkemedel utskrivet för att lyckas med sin viktminskning är att de oftast är starkare och mer funktionella. Nackdelen är att de många gånger har bieffekter som man slipper om man köper kommersiella, något svagare produkter.

Naturläkemedel

Det finns många naturläkemedel som möjligen kan ge resultat i form av snabb viktnedgång. Dessa är dock sällan testade på samma sätt som andra produkter är, så eventuella fördelar får tas med en nypa salt.

Många ”vanliga” fettförbrännare innehåller dock ett eller fler organiska ämnen och har i en del fall stora likheter med det som ofta rubriceras som naturläkemedel. Detta innebär att du därför hellre borde använda de godkända medlen, då du kan vara säker på vad dessa innehåller.

Vilka tabletter rekommenderar vi för att gå ner i vikt?

För den som vill tappa kilon och därefter hålla den nya vikten så är fettförbrännare det mest effektiva. Fettförbrännare måste dock kombineras med sund kost och regelbunden motion hos den som använder det för att verkligen fylla en funktion. Fettförbrännarnas egenskaper är gynnsamma både för att hämma matlusten, öka förbränningen av fett i kroppen och ge extra energi och resultat från träning.

Utskrivna läkemedel kan naturligtvis också hjälpa mycket om doktorn föreslår att du äter sådana. På kort sikt kan också olika typer av vätskedrivande medel göra stor nytta.

Skriv att vi rekommenderar fettförbrännare för den som vill gå ner i vikt i kombination med motion och bra kost.

Viktnedgång med rätt tillskott

För att din viktminskning ska lyckas är det viktigaste att du förbränner fler kalorier per dag än du får i dig. En del av denna process är att du äter rätt mat och en annan är att du också rör på kroppen och ger den tillräckligt med motion.

En mindre men inte obetydlig del består av att hjälpa dig själv genom att hitta tillskott som boostar din viktnedgång så att det går snabbare och ger tydligare resultat. Det är dock viktigt att du tar rätt beslut när du väljer vilken typ av tillskott du tänker använda.

Läs på om vilket tillskott som passar just dig. Din målsättning och metod får gärna matcha egenskaperna hos tillskottet. Vill du bygga muskler eller bara gå ner i vikt? Kämpar du mest mot för hög aptit eller har du svårt att få regelbunden motion? Sådant är viktigt att reflektera över när du väljer vilket tillskott du tror ger bäst resultat. Du kan läsa mer om det i vår artikel om bästa sätten att gå ner i vikt.

När ska man undvika tabletter och andra produkter?

  • Om du är en vuxen och frisk person är kosttillskott och liknande produkter vanligtvis inget problem.

Ifall du använder någon form av medicin bör du dock rådfråga din läkare innan du börjar med något viktminskningshjälpmedel. Barn, gravida och äldre bör också enligt Livsmedelverkets rekommendationer undvika kosttillskott, även om riskerna inte är utredda. Likaså bör du rådfråga en läkare om du lider eller har lidit av någon svårare sjukdom.

Speciellt de som lever med diabetes typ 2 rekommenderas att samtala med sjukvårdspersonal innan de tar olika kosttillskott, eller för den delen förändrar sin kost i allmänhet.

Din inställning är viktigare än tabletter

Det är lätt att föreställa sig att en tablett är ett magiskt ting som genom processer i din kropp kommer att se till att du går ner i vikt och sedan är hela kampen för viktminskning klar. Men det är värt att understrykas att detta är väldigt långt från sanningen, oavsett vilken tablett du tar.

Nyckeln till att gå ned i vikt är att lägga ner tid och energi på träning och mat som hjälper att gå ner i vikt. Tillskott i form av exempelvis fettförbrännare eller viktkontrolltabletter är komplement. Ett hjälpmedel som kan göra det mer enkelt att gå ner i vikt, kort och gott.

Du behöver fortfarande ha viljan att gå ner i vikt för att det i slutändan ska bli någon viktminskning. Det finns hjälp att få genom allehanda produkter, men till i slutändan är det din insats som spelar någon roll – och därför är det viktigt att ha den rätta inställningen för att lyckas med sin viktminskning.

Mer för dig som vill gå ner i vikt

Kosttillskott är faktiskt bara en mindre del av hela processen för att tappa kilon och därefter behålla en hälsosam vikt. Läs därför gärna några av våra andra artiklar för att lära dig hur du optimerar din kost och ökar din mängd träning till en tillräcklig nivå.