Krom mot sötsug?

Publicerat
Kategori: Minska sötsug
Foto av författare
Skrivet av:Tomek

Själv gått igenom en hälsoresa och hjälpt flera andra att göra just samma sak.

Vilken form av krom är bäst vid sötsug?

Krom hade antagligen varit ännu mer populärt om det alltid hade samma positiva effekt för alla som provar. Men faktum är att det finns flera olika sorters krom (och därför olika sorters kromtillskott) och att vissa varianter är bättre än andra. Detta beror på att olika sorters krom tas upp olika bra i tarmen.

Om ditt tillskott innehåller krompikolinat eller kromjäst så indikerar det en bra produkt. Dessa variationer gör nämligen att kromet enklare tas upp i tarmen och därmed kommer hjälpa kroppen att reglera blodsockret, vilket är den huvudsakliga poängen med krom.

Krom i kosten

Utöver att äta tillskott så kan man också få i sig krom med mat. Bland annat broccoli, kött och vetefullkorn innehåller denna blodsocker-reglerade mineral. Emellertid kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt bara genom mat, vilket innebär att man kan behöva extra tillskott.

Det är väldigt svårt, näst intill omöjligt, att ha ett för högt intag av krom. Det finns bara ett par enskilda fall i världen där man tror att för mycket krom gett negativa biverkningar – även om det finns fler fall där dåligt krom haft negativa effekter.

Kvinnor behöver minst 25 mikrogram krom per dag medan män bör få i sig minst 35 mikrogram krom. Risken att du får i dig för mycket är väldigt liten.

Kromets funktion i kroppen

Krom hjälper kroppen på flera olika sätt.

Dess två främsta egenskaper är dels en allmän nytta för kroppens metabolism. Att få i sig tillräckligt med krom per dag bidrar till att matsmältning och andra näringsfunktioner fungerar på ett bra sätt. Bland annat bidrar det till att omvandla socker och kolhydrater till energi.

Dels reglerar krom också nivån på blodsockret, vilket bland annat har positiva effekter på bland annat hur vårt insulin fungerar.

Båda dessa funktioner är viktiga, men det är framför allt den senare som gör krom så effektivt mot sötsug. När en blodsocker ligger på en lagom nivå utan att stiga för högt eller sjunka för lågt så är vi mindre hungriga och sötsugna.

Kromets funktioner gör att det ibland används för att hjälpa personer med diabetes, då det hos diabetiker är extra viktigt att hålla blodsockret i balans. Dessutom har krom som sagt en positiv effekt på ens insulin, vilket även det är något som diabetiker behöver hjälp med.

Enligt vissa studier är krombrist faktiskt en sannolik orsak till varför diabetes typ 2 uppstår från första början. När man ätit eller druckit bör ens blodsocker inneslutas i cellerna, och insulin är någonting som brukar hjälpa till i den processen. För ens insulin sägs ofta kromjäst-formen, som finns i en del tillskott, vara den allra bästa.

Studier visar att den som har ett tillräckligt intag av krom per dag alltså möjligen har mindre risk att drabbas av diabetes, eftersom att effekterna på insulin är goda. Det antas också att kromet minskar risken för liknande sjukdomar, även om det saknas en del klargörande forskning än så länge.

Hjälper Krom mot sötsug?

Krom minskar ditt sötsug genom att förbättra hur balansen i ditt blodsocker. En av de allra vanligaste anledningarna till varför man lätt känner sötsug är för att ens blodsocker höjs när man äter mat för att sedan dala till botten – och det är på botten som en del personer börjar känna att de vill äta någonting sött.

Genom att ta tillskott och få i sig mer av denna mineral än vad som förekommer naturligt i mat lyckas många att minska suget. Människor behöver få i sig runt 25-35 mikrogram per dag, men att få i sig mer mikrogram än så har inga kända negativa sidoeffekter.

Krom har blivit väldigt populärt bland de som vill förbättra sina vanor. Medan det är mer effektivt för en del som tagit det än för andra, så vet vi genom forskning att de som tagit kromtillskott i en majoritet av fallen lyckats bättre i sin kamp för att minska sockerberoendet.

Krom är alltså etablerat effektivt. Det vill säga: trots att det finns en hel del alternativ som kan göra underverk (eller inte) så är effekterna av ett ökat intag av krom väl dokumenterade, vilket gör att det skiljer sig från en del alternativ på marknaden.

Givetvis krävs fortfarande mycket disciplin och vilja för att lyckas, men att komplettera med krom bortom det du fått i maten kan vara en del av din arsenal för att lyckas. Ett härligt tillskott som även hjälper dig slåss mot ett sockerberoende.

3 testade Kromtillskott som fungerar mot sötsuget

1: Healthwell Krom

Detta tillskott är ett av de mest populära på marknaden. Både att de är effektiva och enkla att svälja, genom att vara lite mindre än kromtabletter ofta är, har gjort att dessa är ett av konsumenternas förstahandsval.

De som tagit Healthwell rapporterar ofta att de fått resultat bara inom ett par dagar. Att de också är ganska billiga är naturligtvis ingen nackdel.

2: Core Cromium Caps

Nästintill lika populärt är denna också ganska billiga variant som också ger snabb resultat när man tagit kapslarna.

Nackdelen jämfört med Healthwell är att kapslarna är förhållandevis stora, det vill säga att den som har svårt att få i sig större kapslar bör man alltså välja ett alternativ hos någon konkurrent.

3: Holistic Krom

Ett annat alternativ är denna variant, som har fördelen att kapslarna innehåller 200 mikrogram.

Priset är marginellt högre än för de två ovanstående produkterna, men innehållet kompenserar för detta. Att kapslarna dessutom är vegetabiliska är ett plus.